Chirurgia conturului corporal, ca parte integrata procesului de slabire post-bariatrica


Chirurgia conturului corporal dupa slabiri excesive este o chirurgie care se situeaza la limita dintre chirurgia estetica si cea reconstructiva.

 

de Dr. Carmen Giuglea, Doctor in stiinte medicale, medic primar in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, Clinica Perfect Estetic

Pentru pacientii care au slabit mult, peste 30-50 kg, faldurile inestetice de piele care se formeaza necesita in general corectii. In functie de numarul de kilograme inlaturate prin procesul de slabire, de varsta pacientului dar si de calitatea tegumentului acestuia, pot fi necesare corectii la nivelul intregului corp sau doar la anumite segmente ale acestuia. Vorbim astfel despre “total body lift” sau de “lower body lift” (liftingul circular al etajului mijlociu al corpului), asociat eventual cu  corectia sanilor, coapselor sau bratelor. Rezultatul final al acestor interventii consta in obtinerea unui bun contur corporal, cu pretul inerent al unor cicatrici. Acestea vor fi plasate insa in zone care sa poata fi ascunse in lenjerie, si cu timpul vor deveni discrete, greu vizibile.

 

Pentru ca aceste interventii sa fie cat mai usor suportate de pacient, ele trebuie sa se desfasoare rapid, astfel incat anestezia sa nu dureze mai mult de 2-4 ore (in functie de complexitatea interventiei) si sa rezolve cat mai multe dintre probleme. De aceea este important ca acestea sa fie efectuate de o echipa bine antrenata de chirurgi plasticieni, si cu sprijinul unui anestezist care sa cunoasca specificul pacientilor postbariatrici.

 

Marele avantaj al chirurgiei postbariatrice este acela ca ajuta pacientul obez care a slabit prin eforturi importante de vointa sa-si mentina greutatea. Este efectul sustinut si de studii recent publicate in SUA care au demonstrat ca  pacientii obezi operati pe stomac au slabit mai mult si si-au mentinut greutatea daca si-au facut interventii de corectie a conturului corporal decat cei care nu au facut aceste interventii.

 

Efectuarea corectiilor corporale este indicata la minimum 6 luni de la stabilizarea greutatii postslabire, dupa o reevaluare biologica completa a pacientului. In functie de tipul de interventie care se practica, recuperarea poate dura intre 7-14 zile, pacientul putandu-se intoarce la activitatile curente cu conditia evitarii unor eforturi excesive si a purtarii unor garment-uri speciale (burtiera, pantaloni, bustiera etc.). Desi nu sunt interventii simple, iar asocierea lor creste gradul de dificultate, ele pot fi relative usor suportate de pacient daca sunt corect planificate si acesta este cooperant.

 

Remodelarea corporala conduce inevitabil si la imbunatatirea starii psihice a pacientilor, care prin procesul de slabire pot ajunge sa inlocuiasca complexul de a fi obezi cu acela de a avea un aspect dizgratios datorita pielii care ramane in exces.  

 

Rolul informarii este esential, pentru ca pacientii sa cunoasca de la bun inceput care sunt consecintele slabitului excesiv si ce se poate face in acest caz. El trebuie sa-si decida in cunostinta de cauza calea de urmat.

 

www.chirurgieestetica.ro


Editia curenta:

 

Parteneri


Revista Business Woman Magazine promoveaza succesul in business, avand drept scop crearea unei comunitati a femeilor de cariera, sau care aspira la o cariera, oferindu-le cititoarelor instrumente utile pentru viata profesionala si sfaturi in viata privata, in acord cu statutul lor social. Reproducerea oricarui material scris sau ilustrativ din orice pagina a site-ului www.businesswoman.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al The Marketer Magazine. Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.
Statistici trafic - StatCounter.com